Rólunk

Ugye Önben is szép emlékeket idéz fel a frissen nyomtatott könyvek illata? Ugye Ön is szívesen vesz a kezébe olyan, igényes nyomdai kivitelű szépirodalmi könyvet, amelyet örömmel ajándékozna családtagjainak, barátainak? Mi arra törekszünk, hogy minél több ilyen könyv kerülhessen a könyvesboltok, könyvtárak, az Olvasók polcára.

Az Írott Szó Alapítvány 1997-ben jött létre azzal a céllal, hogy a nemzeti kultúra megőrzését és megújítását szolgáló irodalmi, művészeti és tudományos műhelyek, folyóiratok, könyvek megjelentetését támogassa. 1999 februárjában alapítványunk közhasznú besorolást nyert. Az Írott Szó Alapítvány évek óta támogatja a Magyar Napló című irodalmi folyóiratot. A már “befutott” alkotók mellett figyelemmel kísérjük a pályakezdő fiatalokat, támogatjuk műveik megjelentetését. Kiadványaink időtálló értékek, évek múltán is hű képet kaphat belőlük az olvasó korunk irodalmi törekvéseiről.

ferencvaros_150Alapítványunk célja (2004 óta az Alapítványnak otthont adó) FERENCVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT kulturális tevékenységének támogatása, irodalmi pályázatok kiírása, kortárs magyar és világirodalmi estek megszervezése, azok népszerűsítése országszerte és a határainkon túl is, FERENCVÁROSban nemcsak alkalmanként, hanem folyamatos rendszerességgel. Célunk továbbá a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység, az euroatlanti integráció elősegítése.

A Magyar Naplóval együttműködve 2002 szeptemberétől érettségi-felvételi előkészítő sorozatunkkal próbáltuk meg áthidalni az irodalom hagyományanyaga és a kortárs szerzők közötti vélt vagy valós távolságot. A visszajelzésekből, biztatásokból kiderült, hogy érdemes alkotói figyelmet, energiát fordítani felolvasásokra és a kulturális élet peremvidékeinek (kisközségek) rendszeres felkeresésére vállalkozni.

Az elmúlt másfél évtized folyamán során közel számos “Rendhagyó irodalomórát” tartottunk országszerte. Középiskolákban, könyvtárakban írók, költők beszéltek kicsiknek és nagyoknak irodalomról, alkotói tevékenységükről, olvastak fel műveikből. E hiánypótló tevékenységünkkel a “tankönyvízű” irodalomtanításba szerettünk volna új gondolatokat, új ötleteket vinni, valamint kortárs szerzőket és műveiket a közönséggel megismertetni.

A budapesti Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódó “Hajózzon együtt az irodalommal” elnevezésű rendezvényünk 2002 óta mintegy 500 résztvevővel valósul meg, akik egy dunai sétahajózás közben beszélgethetnek a mai magyar irodalom aktuális kérdéseiről, tarthatják életben szakmai és közönségkapcsolataikat.

Az alapítvány székhelye: 1092 Budapest, Ferenc körút 14. 1.em.5.
Az alapítvány alapítója: Jávorszky Béla

A kuratórium elnöke: Rosonczy Ildikó
A kuratórium tagjai: Szenyán Erzsébet és Oláh János